Tongxin Foreign Language School / Atelier Apeiron – SZAD

Tongxin Foreign Language School / Atelier Apeiron – SZAD

© Schran Image© Schran Image© Schran Image© Schran Image+ 38

© Schran Image
© Schran Image

Text description provided by the architects. context
This is a low-cost reconstruction and expansion project of the old campus. Due to lack of land, the school must construct a new high school building on the original campus playground to bridge the 1,500 degree gaps.

© Schran Image
© Schran Image
© Schran Image
© Schran Image

Strategy in the city
Facing the city, the two borders of the campus adopt different avoidance strategies: front platforms to give way to the solar impact of the high-rise residential buildings on the south side, and inverted platforms to avoid the sound impact of the main road on the west side of campus.

© Schran Image
© Schran Image

Embrace the old campus
Facing the old campus, the new campus did not continue the traditional herringbone layout of teaching blocks; instead, he used empty space and adopted a large enclosure layout to form an embrace between old and new, creating an open, three-dimensional, and free-flowing campus space.

© Schran Image
© Schran Image
Section
Section

Fluid Platforms
The placement of the large flat layer maximizes the school’s future flexibility requirements. It can be set based on a grade for each level, or it can be set flexibly based on the class change system. Class units are like pebbles, set on a wide, fluid platform.

© Schran Image
© Schran Image
© Schran Image
© Schran Image

Three-dimensional playgrounds
The wide, continuous outdoor platform encourages children to get out of class more during break time, free to run, play, communicate and even exercise. The total area of ​​the three-storey sky platform with a depth of 9m is equivalent to that of two 300-meter playgrounds, adding valuable outdoor activity space to the crowded campus.

© Schran Image
© Schran Image

Canopy for umbrella and rain
Each class has its own playground between lessons. The horizontal and continuous green plants on the platform are connected to the city and also increase the green vision of the campus. Each platform has a 3-meter cantilever, which provides continuous space shading for students in Shenzhen’s subtropical climate.

© Schran Image
© Schran Image

Unnamed spaces
There are many flexible transition spaces between classroom modules, which have become students’ favorite no-name spaces, sometimes as small galleries, sometimes as play corners, and sometimes just for children to avoid viewing. of the teacher. It brings unlimited imagination to children and also leaves each child with their own memories.

© Schran Image
© Schran Image
© Schran Image
© Schran Image

A big yard full of lights
There are three vertical light holes surrounding the large courtyard, deep underground to provide natural sunlight and ventilation for the library, gymnasium and activity room, and at the same time mitigate the impact of buildings to large scale on the campus environment. In the evening, the caves become bright and play with light and shadow, making the campus a cozy little town to inspire more public events on campus.

© Schran Image
© Schran Image